Hoe stel ik mijn cv op?

Wat is een CV?

Een CV is de afkorting van curricula vitae, een Latijns woord dat eigenlijk eenvoudig weg ‘levensloop’ betekent. In een CV stel je jezelf voor aan de hand van een (korte) samenvatting waarin staat wie je bent en wat je kunt, en dus een mooie afspiegeling geeft van jezelf als persoon.

Waarom een CV?

Een CV gebruik je bij het solliciteren en wordt vaak samen meegegeven met een (bijgevoegde) motivatiebrief. Een CV kan je dus aanschouwen als een persoonlijk visitekaartje van jezelf, waarbij het de bedoeling is om de ander, het bedrijf, te overtuigen van jouw capaciteiten, competenties, werkniveau, kennis, werkervaring, enz. Met behulp van het CV zal het bedrijf een inschatting maken of jij al dan niet geschikt bent voor de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteerde.

Belangrijk om te weten is – wanneer je via internet solliciteert of als je jezelf aanmeldt bij een wervings- en selectiebureau zoals Aures – het CV, naast de motivatiebrief,  vaak het enige is dat je hoeft op te sturen. Dit betekent dan ook dat jouw CV vaak het enige criterium vormt dat bepaalt of je al dan niet wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Wat moet in een CV?

Omdat een CV vaak het eerste is wat bekeken wordt, is het interessant om de belangrijkste elementen zo kort en bondig mogelijk in het CV weer te geven.

Een CV kan je indelen in volgende belangrijke elementen/categorieën die aanwezig moeten zijn:

  • Persoonlijke gegevens 

Dit omvat je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, rijbewijs/eigen wagen, nationaliteit, burgerlijke staat.

Indien je een professionele Linkedinpagina hebt, kan het handig zijn om hier de link toe te voegen.

Eventueel een omschrijving van je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld: Enthousiaste Sales professional met een hands-on mentaliteit en straight forward.

  • Professionele doelstelling

Welk soort job of functie ambieer je? Wat is jouw volgende stap?
Maak eventueel gebruik van een quote dat jouw doelstelling perfect omschrijft.

  • Opleiding, diploma’s, certificaten en cursussen

Vermeld hierbij in chronologische volgorde jouw studieloopbaan.  Aangeraden hierbij is jouw hoogst behaalde graad (middelbaar, hoger onderwijs, …)/diploma eerst te vermelden, met bijhorende data van het behalen van het diploma. Indien je meerdere diploma’s hebt, ga dan ook chronologisch te werk en noteer de meest recente bovenaan). Indien je jouw diploma niet behaald hebt, vermeld dan tot welk jaar je die opleiding gevolgd hebt. Indien graad van diploma relevant is, mag je deze ook vermelden (onderscheiding, grote onderscheiding, …).

Andere opleidingen (bijscholingen, avondschool, volwassenenonderwijs) mogen eveneens vermeld worden in het CV indien deze relevant (kunnen) zijn voor de gesolliciteerde functie. 

  • Werkervaring:

Vul in deze rubriek al je jobs aan. Ook stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk enz. kunnen hierbij genoteerd worden. 
Vermeld steeds de periode, om welk bedrijf het gaat en wat je functie was. Een opsomming van de voornaamste taken kan hieraan ook toegevoegd worden. 
Indien je een lange periode niet gewerkt hebt, is het best om hierover niet te liegen maar hiervan de eerlijke reden mee te geven. Tracht deze dan op een positieve manier te vermelden. 

Werkervaring graag ook chronologisch met de meest recente ervaring bovenaan.

  • Talenkennis

Indien je meerdere talen kent, kan je deze rubriek eraan toevoegen. Maak hierbij een onderscheid hoe goed je deze taal beheerst (noties, basiskennis, goede kennis, uitstekende kennis, moedertaal). 

  • Computerkennis

Specifieke softwareprogramma’s kun je ook best vermelden. Indien nodig en relevant kan je hier ook met gradaties werken (basis, goed, zeer goed, uitstekend).

  • Vaardigheden

Beperk je hier tot die vaardigheden die relevant zijn voor de beoogde functie. 
Ben je net afgestudeerd en heb je nog geen eerste ervaring opgebouwd, vermeld dan zeker informatie over jouw eindwerk of de stage die je liep. Dit wordt namelijk door werkgevers en consultants beschouwd als ervaring.

  • Hobby’s
  • Referentie

Indien er mensen zijn die professioneel relevante info over je kunnen verschaffen. kan je deze aan je CV toevoegen. Breng wel deze referentiepersoon hiervan op de hoogte en vraag zijn/haar goedkeuring hiervoor. 

  • Bijkomende/overige informatie

Dit is een rubriek, vrij in te vullen indien relevant. Dit kan bv. zijn welk soort rijbewijs je hebt? Of je zoekt specifiek een deeltijdse functie? … 

Tips & Tricks

Weet je niet hoe je aan de opmaak van een cv moet beginnen? Neem dan eens een kijkje op de website van de VDAB via https://www.vdab.be/voorbeeldcv. Hier vind je een enkele voorbeelden van cv's en sjablonen.

Op deze website kun je in 3 stappen eenvoudig je cv opstellen.

Een consultant houdt echter niet van eenheidsworst: durf je CV aan te passen in functie van de concrete vacature waarop je solliciteert, zonder de waarheid geweld aan te doen. Leg die accenten die nodig zijn voor die concrete functie. Leg er de advertentie naast en check af.

Zorg voor een overzichtelijke en verzorgde lay-out en breng voldoende structuur aan.
Maak jouw cv tevens visueel aantrekkelijk, door bijvoorbeeld gebruik te maken van icoontjes en prentjes. Overdrijf hier echter niet mee.

Let op je schrijfstijl. Gebruik heldere en concrete taal.

Laat je cv nalezen door een vriend/familielid/enz. zodat er geen schrijf- en taalfouten meer in je CV staan.

Maak je CV niet té lang. Anderhalve tot 2 pagina’s is het absolute maximum! Zorg er wel voor dat jouw cv overzichtelijk blijft.

Een CV is je visitekaartje en je geloofsbrief: zet er geen onwaarheden of leugens in.

Bezorg je CV volgens de kanalen die gevraagd worden: het heeft echt geen zin je CV extra te mailen of te versturen per post, als er expliciet gevraagd wordt je CV op te laden op de website.

Zorg dat je CV up-to-date blijft. Pas deze bij wijzigingen in je loopbaan dus steeds tijdig aan.
Als je nog aan het werk bent bij je huidige werkgever schrijf dan na de startdatum het woordje ‘heden’, zo zorg je ervoor dat jouw cv elke maand steeds recent blijft.

Een motivatiebrief is kort en heel specifiek. Het getuigt van de moeite die je deed om de concrete vacature grondig te lezen en bevat idealiter maximaal drie troeven, waarom de werkgever je zou moeten aanwerven voor die functie.

Contacteer
ons

 

 

 

 

 

Kantoor Waregem

Churchilllaan 76 D bus 02
8790 Waregem • info@auresjobs.be

056 61 48 38

In de Residentie Deauville, gelegen in de Churchilllaan 76 D bus 2 in Waregem. 

Bereikbaarheid per wagen.
Onze burelen zijn gelegen vlakbij de afrit 5 van de autosnelweg E17 waardoor we een vlotte bereikbaarheid zonder files bieden.

Daarnaast is er steeds voldoende parkeerruimte op onze eigen parking. Die bevindt zich achteraan het gebouw. Wij adviseren je om de parking tot op het einde door te rijden, want ons kantoor bevindt zich in het laatste van de 4 gebouwen.

Indien je met het openbaar vervoer komt neem je vanaf het station in Waregem best bus 75 richting Deinze. Deze bus stopt aan de halte Churchilllaan. Vanaf daar wandel je nog 5 minuten tot het eind van de Churchilllaan,waar je op de rechterzijde onze kantoren zult aantreffen.

Kantoor Middelkerke

Warande 23
8430 Middelkerke • info@auresjobs.be

056 61 48 38

In de Residentie Juan Les Pins, gelegen in de Warande 23 in Middelkerke. 

Bereikbaarheid per wagen:
Ons kantoor is vlot bereikbaar en meestal is er voldoende parkeergelegenheid in de straat. Anders rij je de straat door en parkeer je gratis op parking Ijzerlaan op 250m van ons kantoor.

Indien je met het openbaar vervoer komt stap je best af aan tramhalte Verhaeghelaan in Middelkerke en wandel je 8 minuutjes tot aan het kantoor.

Kantoor Geluwe 

Remi Ghesquierestraat 51
8940 Geluwe • info@auresjobs.be

056 61 48 38

Bereikbaarheid per wagen:
Neem afrit nummer 2a op de A19 en blijf de N58 volgen gedurende 2,1 km. -  Op de rotonde, rechts afslaan Menenstraat en volg gedurende 400m terwijl je Geluwe binnenrijdt. - Rechts afslaan Lourdesstraat en volg gedurende 700m. -   Links afslaan in Remi Ghesquierestraat. - Ons kantoor bevindt zich in de 2e zijstraat links, 2e huis aan de linkerkant.

Gelieve je CV niet te mailen of zeker niet via de contactpagina hieronder te versturen.

Jouw CV komt enkel bij ons terecht via 1 van de 3 opties die voorzien zijn om te solliciteren.

Dank voor begrip !