Hoe bereid ik me voor op een assessment?

Je bent door de eerste sollicitatieronde en vervolgens blijkt een assessment deel uit te maken van de procedure. Waarop zal men op letten? Hoe kan je daar op inspelen?

1. Zoek uit wat er getest wordt

Informeer van tevoren wat er getest gaat worden. Het is altijd goed om aan de recruiter te vragen wat er in het assessment getest zal worden en hoe je je hierop kan voorbereiden.

Meest voorkomende testen (Deze worden meestal online doorgestuurd en kunnen thuis ingevuld worden):

- persoonlijkheidsvragenlijsten
- capaciteitstesten.

Daarnaast zijn er ook assessments van een dag. Daarin worden managementvaardigheden getest via opdrachten en rollenspellen.

2. Zoek uit hoe er getest wordt

Ook de manier waarop een assessment wordt uitgevoerd, kan verschillen. Er zijn allerlei methoden. Vragenlijsten worden veel gebruikt, bijvoorbeeld om persoonlijkheid, interesses, drijfveren, cultuur of gedrag te meten. Daarnaast zijn er cognitieve testen voor bijvoorbeeld intelligentie. Maar er kan ook gebruik gemaakt worden van praktijkopdrachten (rollenspel, interview, presentatie geven,…)

3. Assessment oefenen

Je kunt, voor zover mogelijk, het assessment voorbereiden en oefenen. Bepaalde vaardigheden, zoals bijvoorbeeld rekenkundig inzicht, kan je van tevoren trainen. Hiervoor zijn verschillende websites die kleine testjes hebben ontwikkeld als oefenmateriaal.

Toch zijn er grenzen aan de mogelijkheid je voor te bereiden, vertrouw erop dat goede testen geen vragen stellen die huiswerk vergen. Een goede test levert betrouwbare scores op die echt iets meten.

 4. Herlees de vacatureomschrijving

In de vacaturetekst vind je vaak een omschrijving van de persoonlijkheidseigenschappen die gezocht worden in de ideale kandidaat. Probeer deze competenties te vertalen naar praktijkvoorbeelden. Dat is een goede manier om te voorspellen hoe deze competenties zullen worden getoetst.

Zorg verder dat je een duidelijk verhaal kunt vertellen over je loopbaan en de keuzes die je daarin gemaakt hebt. Het voorbereiden van persoonlijkheidstesten moet er in ieder geval niet toe leiden dat je iemand anders nadoet die volgens jou een positieve uitslag zou kunnen krijgen.

5. Creëer geen onnodige stress

Probeer hoe dan ook rustig te blijven. Zorg dat je weet waar je heen moet en dat je op tijd bent. Doe je best om goed uitgerust te zijn op de dag van het assessment. Je wil natuurlijk het allerbeste van jezelf laten zien en een goede voorbereiding met voldoende rust vooraf kan je daarbij zeker helpen.

6. Speel geen toneel

Blijf zo veel mogelijk jezelf tijdens het assessment. Antwoord zo eerlijk mogelijk en kies bij meerkeuzevragen de antwoorden die het eerst in je opkomen. Zo zorg je ervoor dat je je niet anders voordoet dan je bent, bewust of onbewust, en dat je ook echt bij de organisatie past mocht je worden aangenomen. Het heeft weinig zin om je anders voor te doen. Anders kan later alsnog blijken dat de organisatie niet bij je past of je niet op je plek zit.

7. Na afloop: stel vragen over het assessmentrapport

Als je het assessmentrapport niet begrijpt, kan je gerust doorvragen. Aardig wat rapporten zijn nogal abstract geformuleerd. Aarzel niet om door te vragen wat er bedoeld wordt met de gegeven conclusies. 

Contacteer
ons

 

 

 

 

 

Kantoor Waregem

Churchilllaan 76 D bus 02
8790 Waregem • info@auresjobs.be

056 61 48 38

In de Residentie Deauville, gelegen in de Churchilllaan 76 D bus 2 in Waregem. 

Bereikbaarheid per wagen.
Onze burelen zijn gelegen vlakbij de afrit 5 van de autosnelweg E17 waardoor we een vlotte bereikbaarheid zonder files bieden.

Daarnaast is er steeds voldoende parkeerruimte op onze eigen parking. Die bevindt zich achteraan het gebouw. Wij adviseren je om de parking tot op het einde door te rijden, want ons kantoor bevindt zich in het laatste van de 4 gebouwen.

Indien je met het openbaar vervoer komt neem je vanaf het station in Waregem best bus 75 richting Deinze. Deze bus stopt aan de halte Churchilllaan. Vanaf daar wandel je nog 5 minuten tot het eind van de Churchilllaan,waar je op de rechterzijde onze kantoren zult aantreffen.

Kantoor Middelkerke

Warande 23
8430 Middelkerke • info@auresjobs.be

056 61 48 38

In de Residentie Juan Les Pins, gelegen in de Warande 23 in Middelkerke. 

Bereikbaarheid per wagen:
Ons kantoor is vlot bereikbaar en meestal is er voldoende parkeergelegenheid in de straat. Anders rij je de straat door en parkeer je gratis op parking Ijzerlaan op 250m van ons kantoor.

Indien je met het openbaar vervoer komt stap je best af aan tramhalte Verhaeghelaan in Middelkerke en wandel je 8 minuutjes tot aan het kantoor.

Kantoor Geluwe 

Remi Ghesquierestraat 51
8940 Geluwe • info@auresjobs.be

056 61 48 38

Bereikbaarheid per wagen:
Neem afrit nummer 2a op de A19 en blijf de N58 volgen gedurende 2,1 km. -  Op de rotonde, rechts afslaan Menenstraat en volg gedurende 400m terwijl je Geluwe binnenrijdt. - Rechts afslaan Lourdesstraat en volg gedurende 700m. -   Links afslaan in Remi Ghesquierestraat. - Ons kantoor bevindt zich in de 2e zijstraat links, 2e huis aan de linkerkant.

Gelieve je CV niet te mailen of zeker niet via de contactpagina hieronder te versturen.

Jouw CV komt enkel bij ons terecht via 1 van de 3 opties die voorzien zijn om te solliciteren.

Dank voor begrip !